Buat Blog VS Buat Duit

6/13/2012 10:38:00 PG 11 Comments

Salam semua,


Sementara aku tunggu cik puan habis exam.. Rasanya aku nak menyembang sat pasal tajuk buat blog vs buat duit..


Tahun 2012 ni menunjukkan dah ramai orang mula celik it dengan tumbuhnya blog macam cendawan.. Kalau masa tahun 2008 masa aku mula2 belajar buat blog dulu.. Memang orang tak berapa pandang penulisan blog ni..


Pada masa tu ramai yang menulis blog hanya sebagai hobi dan diari harian je.. Tapi sekarang dah ramai yang tulis blog sambil berjaya jana pendapatan hasil penulisan mereka tu.


kredit image : google.com

Ada juga beberapa rakan yang pernah tanya dekat aku.. "Kalau hari ni saya buat blog.. Esok dah boleh dapat duit tak?".. Aku hanya mampu toleh dah tersenyum je... Bila dia org tanya macam tu... Aku cakap dengan dia orang.. "cuba gi tanya blogger yang berjaya buat duit dengan hasil penulisan blog tu dah berapa lama dia buat blog.."


Kalau dari awal2 lagi dah pasang niat buat blog hari ni.. Esoknya dah nak kaut duit.. Memang tak lamalah usia blog tu.. Sebab apa aku cakap macam tu.. Andai kata esok2 duit yang diharapkab dari penulisan blog tu tak kunjung tiba.. Maka akan terabailah sendiri blog tu.. Dengan bersawang berkurun lamanya.


Sebab tulah baru2 ni aku ada buat kelas asas pembinaan blog dekat opis.. Aku dah pesan dekat peserta2 tu... Kalau boleh jangan pasangkan niat hari ni aku dah ada blog esok dah boleh dapat duit...


Apa yang penting sekarang fokuskan macam mana nak maintain dengan penulisan blog tu setiap masa.. Dan kalau boleh cuba tarik pembaca dulu untuk baca penulisan tu.. Sebab andai kata ramai pembaca dan pengunjung diblog korang insyaallah laluan untuk buat duit tu mudah..


Sebenarnya banyak info dalam google yang boleh korang baca tentang macam mana nak tarik pengunjung ke blog korang.. Apa yang penting kena usaha.. Kata orang dimana ada kemahuan disitu ada jalannya.. Wasalam...


Apa pula komen korang pasal Buat Blog VS Buat Duit ni? Andai ada pandang jom kongsikan diruangan komen dekat bawah tu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

11 ulasan:

  1. sukar tu blog kalau blog sbg hobi bila nuff dah bagi habuan.. mahu tertukar niat berblog.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Niat dengan sasaran kena ada betul tak?

      Padam
  2. yang penting minat pas tu kalau ada rezeki ada le masuk sedikit sebanyak ya tapi of coure perlu kesabaran

    BalasPadam
  3. Boleh dpt indirect income dr blog such us promote/review kedai mkn sendiri.. xsemisti fokus pada iklan

    BalasPadam
  4. haha...no comment ekceli tapi, apa boleh buat sekarang saya masih pikir blog adalah kepuasan dan bukan duit semata-2 :)

    BalasPadam
  5. sekarang memang ramai macam tu lah...hehe...dia tak fikir, ada pembaca setia di blog dia..huhu...

    BalasPadam
  6. Information tu memang betul ada banyak, jadi atau tak jadi tu je

    BalasPadam
  7. biasalah tu. mentaliti orang sekarang.

    BalasPadam
  8. ler, igt tadi apala tip2 nyer. yelah tp mmg betul. sy pon so far ada 3 blog. 1 thn 1 blog. thn ke-2 blog sy tu omputih. apa pon sy xtau. koon nak buat duit. tapi, nak maintain blog ni bukan mudah. mula2 kena cr visitor kan. n jugak masa jugak nak kena spend. kalo masih sigle mangle tu senang le cerita. tak payah pikir orang lain sangat. kalo status isteri, mmg time is very2 fully utilized kan.

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..