Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

5/27/2010 02:24:00 PTG , 6 Comments




Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam,
bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak
halal untuk umat Islam)


* Kepala berbentuk 'V'

* Bentuk badan mirip torpedo

* Badan berwarna hitam berkilat

* Bahagian bawah badan berwarna putih melepak

* Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning

* Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak



Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung
ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit,
kiambang dan vitamin)


* Kepala berbentuk 'U'

* Bentuk badan tirus

* Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat

* Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu

* Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan
badan

* Digoreng tidak meletup

P/S: Betul atau betul fakta ni korang g beli ikan keli n cuba tengok dan goreng.. mana ciri-ciri ikan keli yang engkau goreng tu.. HALAL @ NON HALAL..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

6 ulasan:

  1. huhuhu xpnah amik pusing plak psl ni..harus pasni check semula..thanks for d info ya...

    BalasPadam
  2. tulah pasal..aku pon main bedal je ni sebelum ni..

    BalasPadam
  3. macammana kalo org goreng n meletup? ikan tue kena buang ke x? kuali pulak kena buang jugak ke??

    aku harap ko post sesuatu yg ada jalan penyelesaian bro.. bukan info yg xde matlamat..

    BalasPadam
  4. ok..sory aku pon copy paste dari email je..jgnlah marah aku..kalau salah info..jgn ikut bro.. tak pasal2 kuali pon kau buang nanti..

    BalasPadam
  5. bagos jugak ade info..dah la suke sangat makan ikan neh.

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..