Ahli Parlimen Poligami - Penjara Sebulan

5/20/2010 08:44:00 PG , 3 Comments

Salam pagi semua, tentu korang masih ingat baru2 ni ada seorang artis popular tanah air kita yang telah menggemparkan negara berkahwin dengan seorang Ahli Parlimen yang tidak kurang popularnya juga apabila berbahas diparlimen.

dah ingat ke belum? belum lagi ok aku gitahu sapa dia, Pelakon Zizie Ezette Abd Samad dan Ahli parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin ingat tak?Baca petikan berita BERNAMA dibawah :

"Bung Moktar Dipenjara Sebulan Kerana Berpoligami Tanpa Kebenaran"

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin dikenakan hukuman penjara sebulan oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini hari ini kerana kesalahan berpoligami tanpa kebenaran mahkamah pada akhir tahun lepas.

Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad bagaimanapun membenarkan penangguhan
pelaksanaan hukuman itu terhadap Bung Moktar.

Bung Moktar dibebaskan dengan jaminan RM1,000 dengan seorang penjamin.

Wan Mahyuddin kemudiannya memerintahkan peguam Amli Embong yang mewakili Bung Moktar menfailkan notis rayuan ke Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam dalam tempoh 14 hari bermula hari ini.

Terdahulu, dalam penghakimannya Wan Mahyuddin berkata Bung Moktar merupakan ikon masyarakat dan kesalahan yang dilakukannya itu merupakan kesalahan yang berat yang sepatutnya dikenakan hukuman yang setimpal.

"Kes ini mendapat liputan meluas oleh media massa dan ramai di luar sana tidak memahami konsep poligami dalam Islam, berkahwin tanpa kebanaran mahkamah, oleh itu hukuman ini dapat memberi kesedaran kepada orang ramai," katanya.

Wan Mahyuddin juga menyifatkan berkahwin tanpa kebenaran mahkamah merupakan satu kesalahan yang serius.

Bung Moktar, 51, didakwa berpoligami tanpa kebenaran mahkamah dengan isteri, pelakon Zizie Izette Abdul Samad, 31, di rumah No 12, Jalan TC2B/3 Cemerlang Heights, Taman Melati, Gombak pada 8.50 malam, 16 Dis tahun lepas.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 124 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 2003.

Selain itu, Bung Mokhtar juga didenda RM1,000 kerana kesalahan bersubahat dengan Zizie Izette yang berkahwin tanpa kebenaran Pendaftar Nikah Cerai dan Rujuk, dan jika gagal membayar denda, beliau boleh dipenjara sebulan.

Isterinya turut dikenakan denda RM1,000 kerana kesalahan bernikah tanpa kebenaran pendaftar mengikut Seksyen 40(2) Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 2003 dan jika gagal membayar denda, Zizie Izette boleh dipenjara sebulan.

Zizie Izette juga dikenakan denda RM1,000 kerana kesalahan bersubahat poligami dengan suaminya di alamat, waktu dan tarikh yang sama dan sekiranya gagal membayar, pelakon itu boleh dipenjara enam bulan.

Selain Zizie Izette, dua abang dan adiknya, Ahmad Shahazmi Abdul Samad, 48, Samzy Fuzette Abdul Samad, 34, dan Shaheizy Sam Abdul Samad, 27, serta dua rakan anggota Parlimen Kinabatangan itu, Sahari Ahmad, 54, dan Titing Putang, 56, turut dikenakan denda RM1,000 kerana bersubahat dalam kes berpoligami itu, dan jika gagal membayar, kesemua mereka akan dipenjara enam bulan.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 134 Enakmen yang sama yang boleh didenda tidak lebih RM1,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya.

Ahmad Shahazmi turut didenda RM1,000 kerana pertuduhan lain iaitu mengakadnikahkan adiknya, Zizie Izette dengan Bung Moktar tanpa mendapat kebenaran berkahwin daripada pendaftar nikah daerah Gombak Timur.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 40(1)(a) Enakmen yang sama. Selain itu, kedua-dua adiknya, Samzy dan Shaheizy masing-masing dikenakan hukuman denda RM1,000 kerana kesalahan mengambil bahagian sebagai saksi dalam pernikahan Zizie Izette dan Bung Moktar tanpa kebenaran pendaftar.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Syariah Bahagian Selangor Shafezan Rusli dan Zusyarafain Yusof manakala kesemua tertuduh diwakili peguam Amli Embong.
- BERNAMA

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

3 ulasan:

  1. Nak cakap padan muka..hmm memang padan lah di muko ehhh.. hmmm..

    BalasPadam
  2. huhu dasat nye..tu la, nk pilih yg suami org..kan dh jadik gini..hurmm..=_=

    BalasPadam
  3. ni kes syok punya pasal..habis2 perangkap diri sendiri..sendiri cari pasal..

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..