Sekuat Mana Kata Laluan Anda

11/26/2013 08:58:00 PG 6 Comments

 

Assalamualaikum & salam sejahtera semua,

Pagi tadi masa ontheway pergi kerja sempat dengar info ICT dari Kay Azlee di Bernama Radio24 tentang pengurusan kata laluan.

Menurut saudara Kay Azlee sebaik-baik kata laluan mesti mempunyai lebih dari 8 aksara dan aksara tersebut dicampurkan dengan huruf besar, huruf kecil, nombor dan simbol.

Jadinya untuk menguji sekuat mana kata laluan yang anda gunakan sekarang ni, bolehlah mencuba di laman web dibawah ni.. yang dikongsikan oleh saudara Kay Azlee.

How to hack my password

Uji kekuatan kata laluan anda di https://howsecureismypassword.net/

Pastikan kata laluan anda tidak dikongsi dengan mudah dengan orang lain.. Berhati-hati juga ketika menggunakan Public Wifi pada masa kini, ini kerana kata laluan anda boleh dicuri melalui public Wifi ini.. terutama yang suka online di kedai mamak..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

6 ulasan:

  1. Skang nie pun kat ofis dalam 3 bulan sekali dah kena reset password baru.... tapi kena tulis gak kat mana-mana sebab banyak sangat ( pc , sistem ofis , email dan lain-lain )

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu bro..kalau tak tulis confirm lupa punya..

      Padam
  2. Kat public pun dah boleh curi password...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm2 software ada untuk bab curi ni

      Padam
  3. lagi panjang, lagi bagus. dan kena campur nombor dan huruf. dan lebih penting, kita boleh ingat. hoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. bab mengingat tulah yang selalu fail kalau byk bend nak ingat bos.. hehehe

      Padam

Jangan segan-segan bagi komen ye..