Patutlah Tak Ramai Yang Boleh Komen Dalam Blog Ni

3/24/2013 10:13:00 PG , 12 Comments

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Disable Komen Blog

Kalau bukan eyriqazz yang tegur dalam ruangan komen aku.. memang sampai bila-bila aku tak perasan..

“p.s : expandkan skit ruangan komen bro, barula lebih ramai org ble mengomen dan bukannya yang ada akaun google saja”

Lepas dia tegur tu baru aku perasan yang orang ada akaun google je leh komen dalam blog aku ni.. aku baru ingat yang beberapa bulan lepas aku memang ada disablekan ruangan komen ni untuk “Anonymous” ni.. bukan apa ni semua gara-gara blog aku kena serang dengan spam.. hampir setiap hari lebih 20 komen dalam bentuk spam yang masuk..

Sampaikan aku dapat email dari pengendali website luar negara minta aku buangkan link website dia dalam blog aku.. pada hal seingat aku takda pulak aku masukkan link website dia orang dalam blog aku.. jadi bila aku check memang berpuluh link dan keyword website tu ada dalam ruangan komen aku.. jadi aku delete satu persatu komen spam tu..

Memang aku dah perasan sejak dua menjak ni pasal apa kurang orang komen.. aku ingat mungkin entri aku tak menarik hati orang nak komen kot.. tapi lepas Mat Tiger tegur baru aku perasan yang orang takda akaun google tak leh nak komen.

Blogger Comment Setting

Jadi dengan serta merta terus aku aktifkan balik setting untuk sesiapa sahaja boleh komen dalam blog ni..

 Komen Options

Sekarang korang yang takda akaun google pun boleh komen dah dalam blog ni.. jadi jangan segan-segan ye lemparkan pandangan dalam entri yang menarik minat korang..

Harap-harap lepas ni.. tak kena serang lagi komen spam.. hehehe.. letih nak delete komen spam ni tiap-tiap hati.. lagi pun aku lagi selesa kalau korang komen dan terus publish komen tu.. boleh je nak Onkan “comment Moderation” tapi aku kan jenis malas nak semak tiap-tiap hari.. hehehe

Ada idea tak macam mana nak filter komen spam ni.. sebab dalam blogspot memang ada filter.. tapi kekadang tu terlepas juga..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

12 ulasan:

  1. boleh baca entri dari penulis jemputan ciklaili.com - akubiomed tentang Tip Mudah Komen Di Blog

    http://www.ciklaili.com/2013/02/tip-mudah-komen-di-blog.html

    BalasPadam
  2. oooo..sy mmg dh lama disable cik anon ni
    hmmm..
    nice sharing

    BalasPadam
  3. satu pengajaran buat blogger lain juga ni...

    BalasPadam
  4. bagus la hang buat entry nie....nanti boleh copy paste je kat blogger yang BERKENAAN pasal setting comment nie

    BalasPadam
  5. Yup, pengguna wordpress selalu carik yg option Name/URL tu senang

    BalasPadam
  6. aku sendiri pun eyiqazz ada tegur...

    BalasPadam
  7. ingatkan sengaja tak kasi orang komen banyak2...he he

    BalasPadam
  8. eheh..sy buat registered user aje..

    BalasPadam
  9. bertukar kepada Wordpress.. yeeehaaaa!!!

    BalasPadam
  10. salam perkenalan....tq sbb sharing memg tengah study bab nie pun...

    jemput singgah blog eika yer...mak budak baru belajar menulis

    http://atikarafina.blogspot.com/

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..