Teknik Mencuri Katalaluan Email Yahoo Yang mungkin Anda Tidak Sedari

12/23/2012 10:23:00 PG , 5 Comments

 

Assalamualaikum & salam sejahtera semua,

Penipu biasanya akan sentiasa mengubah tektik untuk menipu supaya sukar dikesan oleh pihak berkuasa.. sampaikan kita sendiri kekadang keliru samada ini adalah bentuk penipuan atau tidak..

Ok pagi ni aku nak kongsikan dengan korang apa yang aku terima dalam mailbox yahoo aku pagi ni.. yang mana salah satu teknik penipuan untuk mencuri katalaluan email yahoo sedang tersebar.. yang mana mungkin anda tidak sedar tu adalah salah satu website palsu.

 

Trick mencuri Password email yahoo 0

 

Pepagi aku dah dapat email dari pihak yahoo dengan tajuk “Yahoo Account @ Possible Fraud - Notification”.. bila aku buka je kiriman email tu.. mesej seperti dibawah ni dipaparkan..

 

Trick mencuri Password email yahoo 1

Pihak yang tidak bertanggung jawab tersebut meminta anda untuk klik pada satu link bagi proses pengesan seterusnya..

Trick mencuri Password email yahoo 2

Bila korang klik pada link yang diberikan .. satu website palsu akan terpapar yang meminta anda memasukkan Yahoo ID, Password & Secret Question.. dan apabila korang klik pada butang Sign In.. sebenarnya yahoo ID dan password korang tu.. telah korang berikan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab..

Trick mencuri Password email yahoo 3

Page kosong seperti ini akan dipaparkan setelah korang tekan butang Sign in diatas..

Jadi aku nak berpesan dengan korang semua.. supaya berhati2 bila korang mendapat email serupa diatas.. sekarang tektik menipu memang banyak.. jadi abaikan sahaja email yang meragukan didalam mailbox korang..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

5 ulasan:

  1. betul. kena hati-hati. mereka memang rajin menipu.

    BalasPadam
  2. akaun email pun nak dicuri..dasar pencuri betul..
    ni kalau jumpa duit 20 sen pun dia bedal ni..hahah

    BalasPadam
  3. fuyoo... ada gak buat camni.. nasib baik aku tak terkena...

    BalasPadam
  4. skrg nni semua benda org nak curi. sama macam online banking gak ni..huhu. kena berjaga-jaga.

    BalasPadam
  5. nica sharing. sekarang macam-macam jenis email masuk ke inbox. mujur miza jenis pemalas nak baca email terutama sekali yang pelik. terus mark dan delete :)

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..