Usia Dah 11 Bulan Tapi Masih Tidak Boleh Berjalan

11/08/2012 08:58:00 PG 24 Comments

 

Assalamualaikum & salam sejahtera semua,

Alhamdulillah hari ni 8-11-2012 genaplah usia si comel Harraz ni 11 bulan.. lagi sebulan cukup setahun.. rasanya macam baru je aku azankan dekat telinga dia di Hospital KPJ Damansara tu.. pejam celik dah besar dah budak manja ni.. Gigi pun dah tumbuh 6 batang, 4 batang sebelah atas 2 batang sebelah bawah.. sekarang ni dah mula kuat bercakap pulak tu.. bab menjerit satu apartment pun leh dengar.. hehehe.

Harraz 11 bulan 2

Ibu mertua dah mula risau sebab cucunya ni tak mau berjalan lagi.. tanda-tanda usaha nak berjalan pun tak nampak lagi.. tapi kalau bab panjat memanjat dekat sofa dialah juaranya.. hehehe..

Ada juga aku tanya member-member yang dah ada 2 ke tiga orang anak ni.. aku tanya berapa lama anak dia baru boleh berjalan.. ada yang cakap setahun 3 bulan ada yang cakap 11 bulan.. so kalau macam tu rasanya Harraz ni masih belum terlambat lagilah untuk berjalan.. cuma kalau ikutkan ibu mertua cakap.. cik malarang dulu kalau tak silap 9-10 bulan dah boleh jalan.. tu yang ibu mertua risau tu.. hehehe.

Mungkin juga lain budak lain tempoh masa untuk sesuai berjalankan.. betul tak?

Harraz 11 bulan 3

Korang rasa sekarang ni ikut muka sapa ni?

Macam mana dengan anak korang ye.. umur berapa dia dah boleh berjalan? ada tips tak untuk bagi anak cepat berjalan? kongsi dekat aku sikit..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

24 ulasan:

  1. Balasan
    1. Tulah memang ada orang cakap mcm tu

      Padam
  2. lain2 anak lain2 perkembangan. saya dah suami memang jenis lambat jalan. saya 18 bulan, hubby 16 bulan..hahaha

    anak 13 bulan boleh jalan dah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah lagi lambat ye.. selamat anak cepat juga berjalan..

      Padam
  3. aisyah pun 11 bulan dah 7 hb ari tu.. tak blh jalan lagi, tapi dah blh jln sambil pegang2 kerusi meja sume.. mcm abg dia aqil dulu umur setahun sebulan baru leh jalan betul.. sy kadang urut2 tapak kaki dan betis dia.. sambil ckp2 cepatlah jalan dik. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yeke.. kena selalu urutlah ni.. sebab ari tu ada bawa mama dia gi mengurut dah tu tukang urut tu tolong urut2 kaki dia sekali dia kata kaki keras lagi ni.. nak kena selalu urut lembut2.. tq ye bagi tips tu

      Padam
  4. takpe bro..anak eden,alisya dulu pun 1tahun 2 bulan baru ble berjalan....tapi, mulut dia cepat pula..now jenuh nak menjawab soklan dia...bersedia la ya bro...hik3..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rssanya ank aku pun dpt mulut juga ni... Sbb kekang tu kuat berckp juga... He3

      Padam
  5. dia gayat lagi tu bro..tak pe..slow2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi bab panjat dia tak gayat.. hehehe

      Padam
  6. comelnya.. kena tunggu lagi tu baru boleh jalan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah sedang sabar menunggu ni.. hehehe

      Padam
  7. baru lagi tu....3-3 anak semuanya boleh jalan start umur setahun keats...diorang semua tumbuh gigi dulu....tp aku satu petualah...waktu pg semasa embun jantan keluar amik embun tu sapu pd keting anak ko sambil tu selawat 3 kali....amal selalu insyaAllah cepat dia jln...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq atas petua tu.. insyaallah boleh cuba nanti

      Padam
  8. kalau anak lelaki biasa agak lewat
    anak Sop semua cukup setahun baru boleh berjalan..
    skrg tunggu Baby Auni tgk prestasi cam ner sbb anak pompuan biasa cepat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya memang setahun lebih juga kot ni baru jalan.. rata2 semua ckp macam tu.. tq atas komen ye

      Padam
  9. anak2 saya pun semua lambat berjalan setahun lebih baru berjalan.....paling lambat pun masa umur setahun 3 bulan.....tapi xpelah kan still boleh berjalan.....perkembangan anak2 ni lain2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq atas komen.. betul juga tu janji anak sihat n ada tanda2 nak jalan tu alhamdulillah.. sebab kalau bab berdiri dengan panjat takda masalah

      Padam
    2. hai kak....saya ada terbaca blog akak...dulu anak akak ada bintik2 yg bkn demam campak tu.now dah baik ker?akak guna ubat apa yer..coz anak saya now pun ada masalah ni.harap akak boleh berkongsi nasihat n pendapat yer dgn saya,saya dah bingung sekarang...

      Padam
    3. sorry lambat replay.. masa kena penyakit bintik2 tu saya bawa gi hospital.. doktor kata ni bukan demam campak.. tapi penyakit kaki, tangan dan mulut tu.. doktor kata tanda penyakit tu ada bintik dekat kepala.. tapak tangan, dengan tapak kaki.. kalau takda bintik dekat salah satu tu bukan penyakit tangan, kaki dan mulut.. doktor cuma suruh bagi minum air susu badan banyak2.. sebab takut badan baby kering.. kalau baby tak nak minum kena tahan dekat wad untuk masukkan air.. punca taknak minum sebab tekak biasanya penuh dengan ulser.. takda ubat untuk penyakit tu.. hanya kerap bagi baby minum susu dgn jgn bagi bercampur dengan kanak2 lain sebab takut berjangkit..

      tapi ada baiknya akak bawa gi hospital segera...

      Padam
  10. anak aku setahun seminggu... leh jalan. time tu seronok!!! hihihihi..
    sekarang dah berlari2 laaaa.. semput aku kejor

    BalasPadam
  11. Anak saya 22hb nie cukup sethn sebln. Tp tak leh jln lg..Maybe sbb dia baby girl..tp klu bab memanjat mmg serah kt dia la.. Sya risau gak sbb budak2 seangkatan smua dah jln..

    Mood: agak risau & terus menanti & terus melatih..

    http://fadthnwan.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. anak saya setahun sebulan baru berjalan..
    papa dia selalu ajar kan dia berjalan dengan letakkan 2 kerusi, nanti dia akan ulang alik kat kerusi tu..

    BalasPadam
  13. semua risau ank tak blh berjalan...ank saye perempuan 11 bln baru menyarap..setahun 2 bulan menyarap kedepan dan kebelakang dan memanjat...setahun 3 bln merangkak dan baru blh duduk tanpa disokong...sekarang 1 thn 6 bln baru nak belajar berjalan dgn berpimpin tangan dan panjat tangga...mmg agak lambat dan merisaukan...abg dia jln 1 thn 2 bln...so jgn terlalu risau dan jgn bandingkan dgn kanak2 lain...sebenarnyer mereka ade kelebihan dan kekuatan sendiri...at least mereka masih ada perkembangan..Alhamdulillah...bykkan berdoa...

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..