Update Android 4.0 Ice Cream Sandwich Pada Samsung Galaxy Note Sekarang

6/01/2012 12:00:00 PG , 34 Comments

 

Salam semua,

Berita gembira buat semua pengguna Samsung Galaxy Note berikutan Android 4.0 Ice Cream Sandwich telah sedia untuk diinstall di smartphone anda.. pastinya ramai pengguna SGN yang ternanti-nantikan android 4.0 ini.

Kalau tidak silap  Android 4.0 ini telah mula tersedia untuk diinstall sejak 3 minggu yang lalu lagi.. kiranya aku ketinggalan sebenarnya sebab baru 3 hari yang lepas aku berjaya update Android 4.0 ni menggantikan Android 2.3.6 Gingerbread.

Untuk proses update dari android 2.3.6 ke android 4.0.3 aku hanya menggunakan sambungan WiFi dan ianya mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk disiapkan semuanya.

Di bawah ni aku kongsikan sedikit panduan untuk update android 4.0 anda menggunakan sambungan WiFi

Update Android 4.0 1 Update Android 4.0 2

Pergi ke “SETTING” dan pilih “About phone

 

Android 2.3.6 gingerbread Update Android 4.0 3

Klik pada “Software update” dan klik pada “Update

 

Update Android 4.0 4Update Android 4.0 5

Tunggu sehingga connection disambungkan ke server.. sekiranya berjaya disambungkan ke server klik pada “OK

 

 Update Android 4.0 6 Update Android 4.0 7

Tunggu sehingga popup seperti diatas terbuka dan klik pada “Download” semasa proses download ini berlaku pastikan bateri smartphone anda lebih dari 50% bagi mengelakkan proses download terputus ditengah jalan… tunggu sehingga proses download siap 100%

 

 Update Android 4.0 8 Update Android 4.0 9

Sekiranya proses download telah siap 100% tunggu sehingga keluar popup seperti diatas dan klik pada butang “Install”

Update Android 4.0 10

Pastikan kabel USB tidak disambungkan pada ketika ini dan reboot smartphone anda.. biarkan proses seterusnya berlaku dan tunggu sehingga habis installasi (proses install dibuat secara automatik selepas smartphone direboot)

Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich 1

Sekiranya android 4.0.3 berjaya diinstall pada SGN anda interface baru seperti diatas akan dipaparkan berlatar belakangkan pantai. (kedudukan default icon diatas adalah tidak seperti diatas.. icon diatas telah di customize)

Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Untuk menyemak samada android 4.0.3 telah berjaya diintall pergi ke “setting” ------ “About phone” dan lihat pada Android version (akan tertulis 4.0.3)

 

Diharapkan sedikit perkongsian ini dapat membantu anda untuk mengupdate android terbaru anda.. Selamat berjaya..

* Perbezaaan Android 2.3.6 dengan Android 4.0.3 akan dikemaskini kemudian….

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

34 ulasan:

  1. Besnye..nk update jgk la nnti..

    BalasPadam
  2. salam bro. hee nk tnyela psl note nih. if kte nga cas fon note nih. tp kte still on kan fon n on9. bole rosakkn btry die x ek. plez rply bro.

    BalasPadam
    Balasan
    1. So far rasanya takda masalah.. sebab memang tu yang saya buat sekarang ni.. sebab saya gunakan note sebagai WiFi Hotspot.. so memang kena sentiasa charge bateri untuk bolehkan hp tak mati.. lagi pun kalau kata cepat rosak.. dekat kedai yang buat display tu bukan ke dia charge 24jam.. hehehe..

      Tapi rasanya ada baikknya kalau dah penuh 100% cabut dulu.. dan bila dah tinggal 25% baru charge semula.. member yang lain apa pandangan korang pulak ye..

      Padam
    2. knapa galaxi note saya gak bisa apdate android 4.0 . mohon jawabanya mas

      Padam
    3. orait bro tenkiu ur info. suke gile gile. hehe

      Padam
  3. and nk tnye. mcm mn nk update status facebook via samsung galaxy note ni bro. plez reply lju lju bro. huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ni saya pun tak sure.. sebab saya pun menghadapi masalah sama.. rasanya mungkin ada setting cuma tak jumpa lagi.. :-)

      Padam
    2. bro. den da jumpe da. jom try. ce gune application kt google play 2. then bro search 'status via'. then die akn kua 'status via - smartApps'. so ape lagik. kasi install. ngeh ngeh. selamat mncube. hihi

      Padam
  4. salam... apsal xkua pun android 4.0.3... pastu try nk bt skali lg kuar no update available.. tp tdi dah install dah

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh yeke.. sekarang version dia berapa? cuba buat sekali lagi.. mungkin tak jadi kot..

      Padam
    2. dia dah reboot dah semua... tp kua cam biasa cuma ada icon tmbh.. googlet... nak bt camna ekk.

      Padam
    3. Cuba tengok android version dah bertukar ke 4.0.3 ke belum

      Padam
    4. tq admin... ari nie cuba lg... dah dpt pun...

      Padam
  5. terbaek bro.. tq..

    BalasPadam
  6. sy pengguna s2...skang smua jadi lebih style and smooth..tq bro

    BalasPadam
  7. salam bro... nak tanya, selepas upgrade ke ICS utk note, camne dgn bateri consumption nya berbanding GB? tq.

    BalasPadam
  8. aslm bro.. nk tanye bro.. lps update ke ICS, takde ape2 prob ke bro... risau ckit... hehehe. TQ bro

    BalasPadam
  9. salam admin, update ni ada ganggu apps tak..sbb apps kan diinstall dlm phone memory..x hilang ke apps2 tu bila update? lgpun Note sy x root (masih warranty..hehe)..

    BalasPadam
  10. kenapa asyik keluar no update available yer? Sedangkan wifi on

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin hp dah update kot.. cuba tengok versi berapa android u sekarang ni.. lagi satu u pakai smartphone apa ye?

      Padam
  11. Note lar skang version 2.3.6 pelik betul lar. Dah try byk kali. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ikutkan bila dah on wifi mesti boleh punya.. huhu

      Padam
    2. tula..aku nye pon xbole..asal erk...die kuar no update available ...tolong la wei...

      Padam
  12. salam bro ,.(shake hand) ..klu update version.gn reboot ..apps yg kte da install terggu x nty or restore ?? n reboot tu ape ye??"sy budk bru blaja"

    BalasPadam
  13. salam. saya nak tanya if galaxy note saya kan charging time dia dah 5 jam pun tak full lg apa problem nye yea. harap dpt jawab. terima kasih :)

    BalasPadam
  14. say pengguna s2.. lepas saya update jd ICS, beberapa hari kemudian saya tak dpt nak buat atau terima panggilan.. begitu juga dgn sms... saya pasti ini bkn masalah sim kad, sbb saya dh try kt fon biasa n ternyata sim kad saya masih boleh digunakan.. lepas update jer baru masalah ni timbul... ada cara nak betolkan tak? :(

    BalasPadam
  15. Galaxy Y boleh ke upgrade macam ni??

    BalasPadam
  16. kalau xde sd card still bole upgrade jugak ke?

    BalasPadam
  17. nak tnyer..saya punya phone x boleh nak update status fb gune apps yang download dari play store tp if bkk dari browser boleh plak..knp ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy pn hadapi masalah yg sama jgk..hope ada sape2 blh bantu..sy guna samsung galaxy tab 2 10.1..dh byk kali reinstall app fb tu tp masalah tetap terjadi

      Padam
    2. saya punya solution saya pg kedai n format balik software asal..

      Padam
  18. napa sya tak dapat. nak update msti kluar "no update available" -.-

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..