Aku Pon Tak Setuju Prepaid Kena Cukai 6%

9/09/2011 08:34:00 PG , 27 Comments

 

Salam semua,

topup prabayar celcom

Kalau korang tanya aku secara peribadi.. memang aku pon tak setuju tentang Cukai perkhidmatan 6% tambah nilai, kad SIM ni yang diumumkan semalam. (Rujuk Berita BERNAMA).

Aku ni salah sorang pengguna prepaid celcom dan sekiranya cukai 6% ni dikenakan aku rasa dah membebankan pengguna prabayar @ prepaid ni.

Sekarang pon aku beli prepaid bernilai RM10 dah dijual RM10.50 dekat opis aku.. so kalau dikenakan cukai 6%  tak mustahil lepas ni harga prepaid nilai RM10 akan naik kepada RM11.10.

Dahlah makan atau minum dekat hotel dan restoran semua kena cukai.. sikit hari masuk dalam toilet pon mungkin kena cukai.

Tapi kita ni siapalah nak bersuarakan apa pon tunggu jelah samada dinaikkan atau tak pada 15 september 2011 ni.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

27 ulasan:

  1. it is a cool cell phone ! i love it

    BalasPadam
  2. kenaikan yg ni mmg melampau..

    BalasPadam
  3. mari kita sama2x suarakan rasa tak puas hati pasal cukai nie....

    BalasPadam
  4. arrayah.info - Haram Pemerintah Malaysia Mengenakan Cukai Top Up Telefon Pra Bayar

    BalasPadam
  5. Mcmane ye nk cover expenses aku, fmly n kroni? brapa byk buleh cilok?
    1- LHDN? - 2009 = RM 88b xckup la..
    2- EPF? - 2009 = RM 33b brape sen jer..
    3- 10% Cukai Jualan? - peniaga x ramai kot..
    4- 5% Cukai perkhidmatan? - brape je yg wat servis.. (pelacur ade tax ke? hahaha)
    5- Zakat Pendapatan? - brape kerat je yg byr..
    6- GLC i.e MAS, TNB, CELCOM, syarikat bekalan air negeri, Khazanah, etc - eh, brape sgt la untung dorg, xsmpi 100 Company pun..
    7- byk lg la..

    GVM says - Eh, mane cukup nih.. cmane nk cover fmly aku, ank2 buah aku, kroni2 aku.. cmane nk nk korek duit lg nih.. ?... La.. ape la bengap sgt nih.. rakyat kn ade duit... ni best ni korek poket dorg nih.. -

    8- naikkan la lgi cukai, kalo cukai naik, duit aku pun b+ la.. alah naik brape sen je.. x trasa punya......
    9- GST? - rakyat bodo.. mane dorg tau sgt GST tu apebende..
    10- Naikkan harga barangan - bila harga barang naik, jumlah cukai jualan naik, b+ lg la duit tuh..
    11- Saman.. - hampir 18juta saman polis n jpj dr 2000 ke 2010 je. kalo average RM50/saman pun dah brape.. itu br RM50.. kalo RM150? @_@ kayo pakcik kayo...
    12- PTPTN - 5 juta budak skolah rendah, mngh n tadika ade kt msia. RM 20 sorg?... tu br RM 20 tuh..
    13- cukai 6% utk prepaid n simpack. - mane la rakyat tau 5% mmg syarikat telco da byr.. 6% lg wo.. ade 26juta pengguna prpaid kat msia..? WOW...

    lg 1.. simpan la duit byk2 kat bank, melabur la byk2 kat bank.. berhutang la byk2.. semua tu ade % side income tuh... hahaha

    sekian TQVM
    RAKYAT DIDAHULUKAN (miskin), PENCAPAIAN DIUTAMAKAN (utk fmly n kroni)

    BalasPadam
  6. Inilah namanya transformasi berjaya, rakyat sengsara....

    BalasPadam
  7. This is the transformation of his name is successful, the people suffering ...

    BalasPadam
  8. nice service of recharge just i want to know do you have all rechrge coupen !

    BalasPadam
  9. aku setuju!!! setuju supaya cukai tu dihapuskan.. hehehee

    BalasPadam
  10. jangan risau tak lama lagi ada satu lagi cas yang akan dikenakan kerajaan..tapi tak boleh nak cerita sekarang,tgg dan lihat...ini namanya rakyat didahulukan pencapaian diutamakan....yang tanggung derita rakyat juga....fikir-fikir kan la...

    BalasPadam
  11. Keputusan PR13 ditangan anda.. :-)

    BalasPadam
  12. I will assure to you that this information i got will be a big help to my research for my project.,thanks for sharing my friend.,

    BalasPadam
  13. The blog article very surprised to me! Your writing is good.

    BalasPadam
  14. What a great job! I am so glad I read your article when I did!thanks and keep up the good work.

    BalasPadam
  15. The postings are very unique and also out standing performance with the new creativity and excellency with the new different ideas and concepts.

    BalasPadam
  16. I learn something new on different blogs every day. It is always refreshing to read posts of other bloggers and learn something from them.

    BalasPadam
  17. Aku tidak mahu menyentuh mengenai gzip, saiz gambar atau perkara-perkara lain yang juga menjadi faktor kelajuan sesuatu laman sesawang itu.

    BalasPadam
  18. I like it very much.The content of this post is also meaningful.

    BalasPadam
  19. Tiada siapa yang boleh bersetuju dengan

    BalasPadam
  20. A value-added service is common as a telecoms market phrase for non-core solutions, or in shorter, all solutions beyond normal speech calling and fax.

    BalasPadam
  21. Every VAS will illustrate one or more of the above features. Furthermore, a value-added assistance will never take a position in marked comparison.

    BalasPadam
  22. The posts are very unique and also out status efficiency with the new creativeness and excellency with the new different thoughts and thoughts.

    BalasPadam
  23. I will guarantee to you that this details i got will be a big help to my analysis for my venture.,thanks for giving my companion.

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..