Jangan Cuba Nak Tipu, Kami tidak BODOH!

8/16/2011 09:33:00 PG , , 10 Comments

 

Salam ramadan semua,

Kalau dah dasar namanya penipu ni.. apa-apa cara dia orang gunakan untuk menipu.. tak guna cara kasar cara halus pon boleh.

Cerita simple je.. sebelum ni pon aku pernah share cerita ni.. pagi ni aku ada terima satu email dari maybank2u.. yang dari awal aku memang dah tahu ni kes nak menipu aku ni.

Korang tengok email yang dikirim dekat aku pagi tadi.

maybank2u scam

Konon-konon dia kata akaun maybank2u aku dah  disable kan.. pada hal baru je aku lepas access.. apa lagi nak membuktikan yang ni email penipu aku klik pada link tu.. apa yang keluar adalah page maybank2u.. tetapi…

maybank2u scam 1

yang tetapinya url yang diberikan bukan url dari maybank2u.. tetapi url yang entah dari mana wujudnya..

So pesanan aku kepada sesiapa sahaja yanga da dapat email ni.. jangan cepat percaya bahawa akaun maybank2u korang dah kena disable.. ini semua kes penipu yang mana dia orang nak curi user id & password korang..

Sebaik-baiknya delete terus email yang serupa ini.. jangan sampai duit bonus raya yang korang dapat tu lesap sekelip mata nanti..dek gara-gara percaya dengan email scam serupa ni.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

10 ulasan:

  1. saya boleh katakan tiap2 hari masuk email dari m2u nie...yg lawak tue dia pi send kat email yg saya lgsg tak pernah daftar kat m2u..mmg nampak sgt cubaan nak menipu

    BalasPadam
  2. tapi, hari hari jugak ada orang kena tiopu.. apesal? hehehee

    BalasPadam
  3. Perghh bahaya ni.. sebijik diorang buat pishing site tu untuk ambik password. cam bangang je!

    BalasPadam
  4. Kalau tak tgk url sure kena tipu ...orang smakin bijak...nk jd penipu..

    BalasPadam
  5. Setuju dengan KID..tetap ada yang kena tipu..tuh yang hampehnyerr

    BalasPadam
  6. dah terlampau byk penipuan sekarang ni,mmg perlu berhati2..

    BalasPadam
  7. slalo sgt dpt email cmni...n msk dlm spam..mmg WAJIB delete la kan..dah la kami mmg xde pun akaun maybank...huhuhuh

    BalasPadam
  8. tu yang kesian tu.. kalau ada juga yg kena tipu.. paling senang kena tipu orang yang baru register dan baru berjinak2 dengan maybank2u.. sedih tengok orang kena tipu je.. Pencuri Zaman IT.

    BalasPadam
  9. Saya pun dapat tiap ari...siap dari bank2 yg saya takde akaun... kalau maybank punya ritu saya buat report dan kurang sikit dapat email gitu tapi skang dah melambak balik so malas nak layan dah

    BalasPadam
  10. maybank tak kan hantar ape2 notis melalui emel dan juga melalui phone...sooo keep in mind...jgn tertipu sudah..maybank akan hantar melalui official letter je kalau ada apa2....be careful everybody...jgn jadi mangsa seterusya...penipuan kad kredit pun ada...so be extra cadeful

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..