Tutorial Download Video Dari Tonton

6/27/2011 09:07:00 PG , , , 10 Comments

Salam semua,

Masih ingat entri aku sebelum ni “Bagaimana mendownload drama dari tonton.com.my” dan sekarang aku nak bagi sikit panduan bagaimana untuk mendownload video-video atau drama-drama pilihan dari tonton.com.my.

Dan untuk pengetahuan korang, buat masa ni aku hanya guna satu perisian percuma untuk mendowload video-video dari tonton ni iaitu Stream Transport. Korang cuma download secara percuma dari link diatas.
Selepas korang download korang ikut arahan dekat bawah ni.

stream Transport

Masukkan url www.tonton.com.my seperti diatas dan klik pada butang “Start”.

stream transport - tonton login

Selepas page tonton dipaparkan, anda perlu klik Login dan sekiranya belum register anda perlu register dulu pada website tonton untuk mendapatkan id & password.

download tonton

Selepas berjaya memasukkan id & password anda boleh pilih video mana yang anda ingin download dengan klik mana-mana video pilihan anda.

Tunggu sehingga satu url seperti diatas diatas beserta dengan duration dan saiz video.

Klik pada butang Download dan tentukan lokasi dimana video itu hendak disimpan dan pastikan anda menamakan semula video tersebut.

Dan terakhir klik pada butang OK

Download tonton 1

Setelah video tersebut berjaya ditentukan lokasi disimpan.. popup seperti diatas akan dipaparkan dan tunggu sehingga proses download selesai 100%.

P/S : Semua fail video yang berjaya di downlaod adalah dalam bentuk format *FLV

Nota Kaki : Tips ini hanya sekadar berkongsi ilmu yang ada.. sebarang perkara yang berlaku keatas pc anda lepas anda menggunakan perisian ini adalah tanggungjawab anda sendiri.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

10 ulasan:

  1. harap2 tonton.com.my tak kena sekat plak oleh SKMM. ha3

    selamat mendownload...

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. sy sudah try cara ini...tp dp download iklan shj...video tk dpt...pls tolong sy

    BalasPadam
  4. btol2.. bro cmner nk dload vdeo kt tonton skrg ek?? plz2 ajrkan...dh byk rncgn yg sy trlps ni.. sob3~~

    BalasPadam
  5. ikut step betul2 mmg dpt la cideo 2

    BalasPadam
  6. dah x bleh gune...x kuar url lnsung...aku gune dh brape bulan dh, sbelum ni bleh jer tp skang....hampa

    BalasPadam
  7. betul2..hanya dapat downloads iklan di awal saja yang lain tak dapat le...dulu ok je

    BalasPadam
  8. tak leh dload pun, yg dapat cuma advertisment je...

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..