Saham TNB Naik Ekoran Pengumuman Tarif Baru Elektrik

5/31/2011 09:31:00 PG , , 7 Comments

 

Salam semua,

Semalam telah diumumkan oleh pihak Kerajaan bahawa tarif elektrik dinaikkan dengan purata 7.12 peratus bermula 1 Jun ini sebagai sebahagian daripada pengurangan subsidi.

Kadar tarif baru TNB

Sumber : Berita Harian

Bagi yang menggunakan 301kW hingga 1000kW, tarif dinaikkan daripada 0.1 peratus hingga 10 peratus, atau RM0.07 kepada RM30.30.

Bagaimanapun, kenaikan tidak membabitkan kira-kira 75 peratus atau 4.4 juta pengguna domestik yang menggunakan elektrik pada kadar 300 kwj sebulan atau kurang

Bagi penggunaan dibawah RM20 pihak kerajaan masih memberikan secara percuma sehingga bulan Disember 2011

Untuk sebarang info lanjut boleh membuat rujukan di: TNB

Ekoran dari penggumuman kadar baru tu semalam.. saham TNB juga dilihat ada kenaikan pada hari ini seawal dibuka jam 9.00 pagi tadi.

Saham TNB 2

 Saham TNB 1 

Print Screen untuk 31/5/2011

** Rasa-rasanya penggunaan bil elektrik dekat rumah korang ada kesan tak atas kenaikkan kadar baru ni? Berapa purata bil elektrik korang sebulan? Macam aku di bawah RM40 sebulan.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

7 ulasan:

  1. memang terasa giler2 kesan kenaikan nie even my dad yang dok bayaq bil...

    jadi gomen tolong lah naik gaji kami orang bawahan nie uhuh

    BalasPadam
  2. untung pemegang saham tenaga

    BalasPadam
  3. @far_east : buat masa ni penggunaan saya masih tidak terjejas lagi sebab masih dibawah 300kw.. hope dapat kekalkan hehehe

    @Sharinginfoz : alhamdulilah terkena juga tempias sikit kenaikkan saham ni.. hehehe.. Pakcik Kayo

    BalasPadam
  4. untung bnyak lah dieorg ~

    BalasPadam
  5. ini yang buat kan terfikir nak jual saham ni,hehe..boleh tak syg?i jual sikit je dulu,hehe...

    BalasPadam
  6. @g-ha : dia orang untung kita gigit jari je..

    @malarang-kak : tunggu naik sikit lagi sygku.. hehehe

    BalasPadam
  7. Waktu untung kami korg nmpk??? Waktu rugi??? Rileks la... Kami para pekerja pn nk rasa nikmat jgk... (",)

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..