Awas !! Secret Recipe Ada DNA Babi | Betul atau Tidak

 

Salam semua,

Semalam kita dikejutkan dengan banyak cerita mengenai MeetBall di Ikea FoodCourt yang dikatakan tidak Halal.. hari in aku terbaca difacebook rakan aku yang mengatakan Secret recipe ada DNA Babi.. BIAR BETUL?

secret recipe halal atau tidak

Sama ada benar atau tidak korang baca dekat bawah ni.

Berikut kenyataan yang dikeluarkan Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011: Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia Bil.14/2011 yang diadakan pada 12 Mei 2011 telah memutuskan permohonan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) adalah tidak berjaya berikutan penemuan Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.


Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’ Syarikat tersebut adalah: Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd ( JAKIM-20100609-123757 ) link: Penemuan DNA Babi Dalam Bahan Ramuan Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd.Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web www.halal.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang memiliki SPHM.

Sumber Berita : HALAL MALAYSIA


8.TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011


9.TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPEBRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011

Sumber Rujukan - http://203.217.178.220/ehalal/index.php?ty=directory&type=P&cari=secret+recipe


Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web www.halal.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang memiliki SPHM./PPIM

Nota Pesanan : Sebagai umat islam bab halal haram ni perlu diambil perhatian untuk menjaga sumber yang akan menjadi darah daging kita.. Secara peribadi bila aku dapat tahu pasal ni.. aku terpaksa perpuasa untuk memakan Secret Recipe selagi status HALAL telah disahkan.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

8 ulasan:

  1. sya dpt info kek ni bkn brand SECRET RECIPE..tp sbb syrkt ni namakan kek ni secret recipe,,,tu yg igt kek keluaran SECRET RECIPE...

    BalasPadam
  2. alamak..yeke...agknye sbb tu sedap sgt kot..huhu..

    BalasPadam
  3. @Sumysya : takpe nanti kita selidik dulu ye.. kalau bukan ni yg jadikan lagi confiuse nanti

    @Sweet like what : tak pastilah.. tapi kalau ragu2 jgn makanlah

    BalasPadam
  4. kek tersebut bukanlah dari brand secret recipe, SR sendiri dh buat pengumuman kt fb diorg.

    produk yg dimaksudkan adalah produk lain, nama je sama.


    www.yanmieonline.com

    BalasPadam
  5. fuhhh sib baek bukan penggemar Secret Recipe..

    BalasPadam
  6. Dah kecoh... Betul tak yee?? Tak leh tuduh aje, kena siasat btul2...

    BalasPadam
  7. Kalau betul dari jenama lain.. harap berhati2lah dengan produk yg menggunakan nama yg sama

    BalasPadam
  8. Please read my 2cents worth on this issue. thank u.

    http://suicidepark.blogspot.com/2011/05/cerita-panjang-tentang-halal-secret.html

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..