Kenapa Aku Bangga Memiliki Myvi

1/13/2011 10:05:00 PG , 35 Comments

Salam,

Memang lama dah aku tak bercerita pasal myvi ni.. ya.. aku adalah salah seorang pemilik kenderaan terlaris dimalaysia sepanjang tahun iaitu perodua myvi. Asal kewujudan blog myvitrd pon adalah idea dari nama myvi ni juga.. cuma ditambah perkataan "TRD" sahaja dibelakangnya yang membawa maksud "Toyota Racing Development"... so kalau korang tercari-cari kenapa aku guna nama myvitrd untuk blog aku.. itu jawapannya.

Sebelum kawin ni bini No.1 aku.. but after married jatuh jadi bini No.2.. hehehe
bini No.1 adlah cik.pn. malarang-kak

myvi nilah yang membawa aku kemana-mana sahaja.. 
syukur dengan hasil titik peluh sendiri 2-4-08 aku berjaya memiliki kenderaan ini secara rasminya.. 

Kenapa tiba-tiba aku bangga ni? malam tadi sewaktu berita utama tv3 jam 8.00 malam aku terdengar berita yang mengatakan Perodua mengekalkan kedudukan pertama selama 5 tahun berturut-turut dalam kategori syarikat pengeluar kereta malaysia. Berita lanjut rujuk myMetro.com.my

Katanya, Myvi masih mengekalkan kedudukan sebagai model jualan terlaris di negara ini dengan 77,700 unit dijual, manakala model Alza kenderaan pelbagai guna paling laris dengan jualan 42,000 unit sementara Viva mencatatkan jualan 69,000 unit. "

Itu adalah sedikit petikan dari myMetro hari ini.. 

Sepanjang aku bersama myvi ni .. pengalaman yang tidak dapat aku lupakan adalah aku kemalangan dijalan Tun Razak Kuala Lumpur.. huhu memang sadis tengok kereta macam keropok .. huhuhu. Kejadian berlaku pada 6hb Julai 2009.





Sapa tak sedih tengok kenderaan kesayangan remuk sekelip mata sahaja.. jaga punya jaga.. tup-tup tercium juga punggung kereta pajero..nasiblah masa tu boleh claim insurans kalau tidak mau aku tangguh kawin masa tu. hik2..

Itu pengalaman aku bersama kenderaan kesayangan aku.. bagaimana dengan pengalaman korang? korang berbangga tak dengan kereta yang korang miliki sekarang ni?

Nota kaki : Apa jenis atau model sekali pon kereta yang korang bawa.. ingat orang yang tersayang dan sentiasalah berhati2 dijalan raya.. peringatan buat kawan-kawan dan diri sendiri juga.


online counter


--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

35 ulasan:

  1. Masih takde kereta.. tapi tengok ke perkembangan sekarang proton makin hebat keluarkan kereta.. dan ada juga ura-ura dengan perodua dan proton akan bergambung.. boleh lah tunggu beberapa tahun lagi sebelum beli kereta..haha

    BalasPadam
  2. yiezaa..akupun happy bersama myvi..banyak berjasa..maintenance pun tak mahal

    BalasPadam
  3. DeQdEq plak bersama Kancil....kecil dan comel...hehhee...

    P/S: lepas ni kalau ada masalah nak ketuk atau cat kereta...boleh roger DeQdEq yer...dijamin dapat harga murah..

    BalasPadam
  4. wlupn ramai gak member pkai vios, pesona, neo....tapi, ttp bangga gakdgn myvi LE ku....blh jln puas2

    BalasPadam
  5. sye pow myvii gak sbb xmampu nk pakai swift..he he he
    tp sye ttap bangga pkai myvii..sama la myvii kte..=)

    BalasPadam
  6. yeahhhhhh tersangat bangga dengan kereta yg ada skrg nie.....banyak sunguh jasa dan kenangan bersamanya....

    BalasPadam
  7. alhamdulillah.. stkt ni xpernah lagi eksiden.. harap dijauhkan.. huhuh

    BalasPadam
  8. sangat-sangat bangga pakai myvi! hidup myvi! hikhik.

    BalasPadam
  9. @Izzat Aziz : takpe..pelan2 mungkin tidak alam lagi ada muncul model baru keluaran perodua.. proton pon ok juga.. Saga BLM pon dah cantik sekarang.. ingat sebelum beli kenderaan pertimbangkan kos mentenance dulu selepas beli nanti.

    @eyriqazz : betul tu eyriqazz maintenance oklah.. buat masa ni aku berpuas hati setiap kali keta aku kena services..

    @Deqdeq : kancil pon takpe.. still dalam keluarga perodua.. tak tahu pulak deqdeq ada bengkel ketuk kereta.. kalau tahu antar dekat deqdeq je hari tu.. hehehe

    @kira : hehehe.. betul2 kecil tapi mantap itulah dia myvi..kereta terlaris sepanjang zaman.

    BalasPadam
  10. @syusye : samalah .. dulu minat dengan swift..tapi mahal sangat ngan harga bila nak jual balik takda harga.. so last-last beli myvi juga.. sebab lebih kurang macam swift

    @Far_east : betul2.. kereta banyak jasa bawa kita pegi keje..cari rezeki

    @Miss Izah Mohamed : moga dijauhkan sama kita semua.. cukuplah sekali menderita takda keta sebab xcident

    @AdaNaz87 : wah pakai myvi juga..ramai juga blogger yang pakai myvi ye.. hehehe..

    BalasPadam
  11. itula janji dalam keluarga perodua juga kan..hehhe....nak beli myvi dulu takut nak bawa, sbb tu beli kete kecil je...jd pilih la kancil...

    pasal bengkel kereta tu, bkn je nak ketuk dan cat kereta, kalau ada problem dan nak repair dan service pun boleh juga.

    BalasPadam
  12. ehhh deqdeq buka bengkel kereta ker??? kat ner??

    BalasPadam
  13. @ far_east:

    bukan DeQdEq tapi 'kawan' DeQdEq yang buka....kat Bangi

    BalasPadam
  14. @deqdeq : wokey if sya ada problem boleh recoment tempat dedqdeq tu..

    @Far_east : orang dah masyuk bukak bengkel lah.. heheh

    BalasPadam
  15. @ myvirt:

    bkn DeQdEq yg buka bengkel nih...tp cik abg yang sekali dgn DeQdEq kat konsert DT kt suway tu...igt lagi x?

    BalasPadam
  16. setakat ni memang puas pakai myvi walaupun dah berumur 5 tahun...berbaloi..baloiii

    BalasPadam
  17. Saya xad kereta lg sbb baru lg keja tapi dlm kepala ni mmg nak sangat beli myvi atau viva jer bila dah cukup duit nanti.Hehehe...

    BalasPadam
  18. Saya xad kereta lg sbb baru lg keja tapi dlm kepala ni mmg nak sangat beli myvi atau viva jer bila dah cukup duit nanti.Hehehe...

    BalasPadam
  19. @deqdeq : ingat2.. wah en.abg tokey bengkellah.. bagus2.. moga terus maju perniagaan tu..

    @kak ina kl : memang betul kak ina asya pakai 3 tahun memang puas hati.. masalah kecik2 tu biasalah..

    @eiymah : takpe2 keje dulu n kumpul sikit2 bila dah rasa mampu baru beli.. jangan terburu2 ye.. kereta tu tak lari punya. hehe

    BalasPadam
  20. belum tokey lagi tu...hehhehe....amin semoga terus maju, barulah leh cepat2 kawen...hehehhe

    BalasPadam
  21. saya belum lagi punya sebuah kereta tapi myvi antara model tempatan kegemaran saya..btw, cantik kereta Myvitrd..harapnya saya akan memiliki sebuah tidak lama lagi..

    BalasPadam
  22. sy ade keta proton & juga perodua...mmg sokong product tempatan!!!

    BalasPadam
  23. @deqdeq : insyaallah amin.. moga murah rezeki kamu berdua..

    @aphyx : insyaallah semoga apa yang diimpikan akan tercapai..

    @maryayusof : bagus2 macam tulah baru pengeluar tempatan boleh maju.. syarikat tempatan dah sebaris hebat macam pengeluar luar..

    BalasPadam
  24. hy myvian. matjoe mmg rasa myvi berbaloi

    BalasPadam
  25. ramai kata myvi keluaran produa yg terbaek punya..ahaks... aku myvi pun tak mampu nak beli..waaaaaaaaaa

    BalasPadam
  26. @deqdeq : sama2

    @Matjoe : hai mat.. kalau tak berbaloi kau tak beli myvi ni.. hehehe

    @Abu : takpe..pelan2 bro.

    BalasPadam
  27. kak liza pun bangga dgn keta kelisa kak liza ni. Dah 7 tahun guna, orait dia. Yg penting dlm family perodua. yg lagi satu tu tak berapa hendak. byk bad ewxperience.

    BalasPadam
  28. Jenguk2 blog saya utk part kereta original yg murah. Saya bekerja di salah sebuah sykt supply part utk proton & perodua. Harga saya sbg staff boleh share sikit dgn rakan2.

    BalasPadam
  29. @adzriel AB : betul2 produa punya keta memang best..

    @Restu supply : ok memang nak cari barang produa ni.. nanti saya jengik2 ye

    BalasPadam
  30. sebelum Myvi, kelisa antara kereta yg menjadi pilihan tinggi. power stering, pickup pun baik. kedua2nya tak banyak kerenah. sesiapa yg memiliki Myvi memang sgt sayang dgn kereta ni. cuma jaga yearly maintenance, tayar & part2 yg wajib ikut jadual je. mudah di jaga.

    BalasPadam
  31. bangga jugak sbb dpt myvi taun lepas..alhamdulillah 4 bulan kije dapat kete..bulan 4 ni cukup setaun kete tu..tp dlm masa 4 bulan pakai eksiden sbb langgar tembok..hahaha..nangeh gak tgk kete teruk..

    BalasPadam
  32. aku dah boking proton p3-21A...hehehehe...lagi sedap dan mantap..apepun wife aku pakai myvi 1.5 extreme....so...dua-dua model ku memiliki...heheh...mula2 wife nak beli myvi baru 1.3..tapi aku larang..enjin tak power...ambik 1.5....best ape...

    BalasPadam
  33. apa la nak bangga dengan myvi.
    jika seorang itu mampu - maka dah tentu dia takkan beli myvi. kenapa? sebab dia akan lebih bangga bawa mercedes ke bmw ke porsche ke. tanya sama hati.

    yang untung siapa? bank, kerajaan, juga perodua

    ikhlas,
    emma darleen ahmad badros ptd

    BalasPadam
  34. aku pun ada myvi ex 2007..aku lagi awal beli dari hang tp aku tak de bangga sgt..cuma kereta ni boleh la buat belasah jalan kl ni..kereta kecik..tp aku lagi bangga kereta yg baru aku beli thn ni..Honda civic..kereta mcm Honda la baru boleh nak canang bangga..aku mmg pelik ada jugak org yg bangga dengan myvi..aku selalu org Tanya ko pakai kereta apa der? aku jawap myvi "jer"..dah naik boring dah sbb tu angkat kereta lain dah.

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..