Hobi Baru Bersama Gold Fish

1/07/2011 11:15:00 PG , 9 Comments

Salam,
Sebenarnya bukan hari ni aku mulakan hobi baru aku ni.. tapi dah start 2 minggu lalu sewaktu keluarga mertua aku datang bermalam dekat umah aku.
Aku pon tak tahu kenapa entah tiba-tiba wife aku ajak aku singgah dekat kedai akuarium dekat area kajang petang tu. Mula-mula aku ingat dia nak tengok-tengok ikan je..rupa-rupanya dia teringin nak bela ikan rupanya.
Sayang isteri turut-turutkan… so apa lagi bermulalah projek membela ikan pada hari tu.. buat permulaan macam biasalah kami belilah semua peralatan nak bela ikan ni dalam lingkungan harga rm50 je.. nak beli akuarium besar tak mampu so beli yang kecik je dulu.
nilah dia peralatan untuk bela ikan.. fist time aku buat keje-keje ni..
Balik umah je terus aku siapkan tempat ikan tu macam yg tokey tu ajar aku.. maklum jelah nak bela ikan ni kena teliti sikit.. air kena jaga.. lagi2 kalau guna air paip kena letak ubat klorin dulu.
Tapi malangnya tak sampai seminggu.. satu persatu ikan yang wife aku bela mati… huhu.. mungkin sebab air telah tercemar dengan makanan yang tidak sesuai kami beli. sampailah semalam yang tinggal hidup ikan bandaraya je..
So nak ambil hati isteri kenalah ganti ikan yang dah mati tu.. petang tadi baru je aku belikan dia 2 ekor lagi gold fish… so harap2 lepas ni dah tak mati lagi.. lagi pon makanannya aku dah beli yang baru khas untuk gold fish ni je.
Jom kita layan gelagat gold fish aku hari ni..
Harap-harap panjanglah usia gold fish wife aku ni.. sebab lepas ni kita orang cadang nak beli akuarium yang besar sikit bila dah pindah umah.. (hai..tak tahulah bila nak siap urusan pembelian umah aku ni..huhu)
Nota kaki : Kalau aku hobi sekarang ni bela ikan.. korang pulak hobi bela apa ye? kucing memang aku tak boleh bela.. sebab wife aku takut kucing… hik2..cian dia..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

9 ulasan:

  1. sronok tgk ikan2 tu berenang...dgr bunyi2 air lagi...rase tenang...
    saya ade bela 3 ekor ikan emas jugak...dah 6 bulan...alhamdulillah..still hidup lg...

    BalasPadam
  2. fuyoo.. best2 bela ikan,, kalau tak silap kalau nak bela ikan mas ni kena rajin tukar air,, kalau bela flower horn air dah keboh pon tak ikan okay je.. *tetibe masuk flowerhorn,, haha

    First Time Makan KFC

    BalasPadam
  3. DeQdEq suka kucing....tapi nak bela tak dpt sbb duk umah flat....jadi x sesuai nak bela kucing...

    tp skrg nih tgh bela seekor sbb selamatkan kucing tu lemas dalam tasik...ahad ni dah nak bagi kat orang lain...boleh la baca sini pasal kucing tu...hehhe

    http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2011/01/kejamkah-deqdeq-kalau.html

    BalasPadam
  4. @zamir : wah 3 ekor.. lama juga tu kalau dah 6 bulan.. saya masalah sekarang air asik kotor je.. huhu

    @Farid : memang betul farid.. air dia asik kena tukar je paling tidak 3 hari sekali..

    @deqdeq : kira penyelamatlah ni.. saya duduk flat juga.. ingat nak bela ayam serama.. wife tak bagi.. sebab kata kotor.. kalau dekat kg.. memang dulu rajin bela ayam2 katik ni..heheh sekarang tukar angin bela ikan pulak.

    @Aida Azryn : boleh je bela.. cuma kena rajin jaga air..

    @Mknace : hang tak habis2 terbaik.. apa pon tq rajin masuk komen dalam blog aku ni dengan terbaik... hahaha

    BalasPadam
  5. hahhaha...agak-agak la nak bela ayam serama kat rumah flat....heheheh...x sesuai la kan..ayam pun mcm kucing juga nak hidup bebas berlari...ekkekek...

    kira bela ikan ni pun ok la...

    BalasPadam
  6. @deqdeq : boleh apa bela ayam serama dalam sangkar..bukan kita kasi lepas.. dulu masa dekat kg. pon bela dalam sangkar je.. najis tak busuk mcm ayam kg. sebab makanan dia deqdeq sahaja.. opsss silap taip dedak.. hehehe

    BalasPadam
  7. uish...hebat ayam serama makan deqdeq...hehehhe

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..