Tips Bayar Saman Secara Online | MyEG.com.my

12/12/2010 10:55:00 PG , 11 Comments

Salam,

 

Kenapa orang ramai beratur panjang di balai polis trafik atau berlumba-lumba nak gi bayar saman sekarang ni? Semua gara-gara pengumuman terbaru yang telah dibuat oleh PDRM berkenaan pengurangan kadar bayaran saman atau senang faham PDRM tengah bagi diskaun 50% hujung tahun ni untuk jelaskan saman yang berlonggok-longgok tu.

 

myEG-PDRM

Info dari MyEG.com.my

 

Alhamdulilah aku sepanjang tahun ni takda lagi saman.. dan kalau boleh dijauhkan lah dengan saman ni.. sebab aku kira saman ni macam buang duit je. kalau duit tu guna belanja kawan-kawan takpe..hahaha.

 

Tapi baru-baru ni wife aku yang kena saman gara-gara bapa mertua aku bawa keta yang didaftarkan atas nama wife aku.. apa lagi RM300 surat cinta sampai dekat umah.. huhu.

 

Nasib baiklah tengah ada promosi 50% ni.. cepat-cepat kita orang gi bayar secara online. Boleh ke saman bayar secara online?

 

MyEG

 

Ya.. boleh.. saman boleh dibayar secara online melalui MyEG.com.my.. buktinya aku dah pon seatlekan bayaran saman wife aku tanpa pergi beratur panjang dekat balai polis trafik. Siap dapat diskaun 50% menjadikan aku bayar RM150 je.. huhu melayang duit…

 

Kata orang tu kemudahan dah ada guna jelahkan.. tak sampai 10 minit pon proses secara online terus clear record saman tu.

 

Jadi apa kata kalau korang yang ada banyak saman dan takda masa nak gi beratur dekat balai polis tu.. terus masuk dalam www.MyEG.com.my dan bayar saman korang secara online.

 

Panduan bayaran online:

 

*Masuk dalam www.myeg.com.my @ eservices

* Login terlebih dahulu, jika belum register buat pendaftaran terlebih dahulu atau boleh guna akaun rakan yg dah register.

* Pilih PDRM

* Semak samada anda ada saman atau tidak dengan membuat carian menggunakan kad pengenalan atau no.pendaftaran kenderaan anda

* Jika ada saman pilih butang “Bayaran” dan follow steps sehinggal selesai

* Bayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit dengan cas RM2.00 setiap transaksi.

 

 

Nota Kaki : Patuhilah undang-undang jalan raya kalau tak mau bazirkan duit bayar saman.. baik belanja kawan-kawan .. dapat juga pahala.. hehehe

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

11 ulasan:

  1. Salam,

    hubby kakyan sblm nie mmg byr secara on9, xde masa nk pi kaunter...ehehe :)


    www.yanmieonline.com

    BalasPadam
  2. ooo nasib baik tak ada saman..akak kan pemandu berhemah..akak cuba gak buat nokia ovi store tu..tapi tak jadi-jadi..maklumlah dah nak msk veteran..susah sangat nak faham.

    BalasPadam
  3. banyak dah kerajaan habis duit buat sistem ni, so gunalah..haha

    BalasPadam
  4. @yanmie : betul tu.. dah ada kemudahan guna je.. semalam g queensbay penang.. org nak bayar saman punya lah beratur panjang.. macm nak g buka kaunter myeg je dekat situ.. hehehe

    BalasPadam
  5. @Izzat Aziz : betul tu.. jom kita buat biz benda ni.. mungkin dia orang takda kredit kad kot

    BalasPadam
  6. @kak ina : samalah saya kak ini syukur takda..rasa mcm membazir je bayar.. Nokia Ovi Store tu cuba akak tanya dengan Shahrul..dia ada tutorial mcm mana nak buat.. akak punya lagi senang boleh iklankan resepi dalam tu.. mesti ramai orang langgan akak punya aplikasi nanti

    BalasPadam
  7. kenapa Pdrm punye site tak boleh masok..

    BalasPadam
  8. saya bengang sangat ni.. kelmarin lepas 21/4 dapat slip saman sebab parking.. then check online takde, sampai hari ni takd ejuga dalam rekod pdrm.. saya ni nak bayar online je tapi dah tengok kat MYEG dgn SSO online plat kereta clear je takde rekod, camne saya nak bayar? nak pergi balai susah nak cari masa.. tension betul lah.. takkan lambat sangat dia nak update rekod.. sebab saya check sms POLIS SAMAN 15888 tu memang ada saman rm150..

    BalasPadam
  9. kerajaan abis banyak duit buat kemudahan bayar saman online tapi kenapa tak boleh bayar pakai wire transfer. Ingat semua orang mampu pakai kad kredit ke ?. dah la tu lepas register terus "connection time out". macam buat kerja separuh jalan. teruk betul.

    BalasPadam
  10. this online summon payment is USELESS. deserve to be taken down. looks like the government is wasting money again.

    BalasPadam
  11. klo yg kne saman ngn jpj sme jgk ke cara nye??

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..