Kasih Seorang Ibu Sampai Ke Mati

12/08/2010 12:15:00 PG , 6 Comments


Salam,


kredit foto google


Sedih aku tengok tadi drama TV3 sempena Maalhijrah yang bertajuk “Tempatkan Dia Di Syurga” Mengisahkan kepayahan dan pengorbanan seorang ibu tua yang bekerja sebagai tukang cuci bagi menyara anak-anak yang seorang malas bekerja dan seorang cacat dan sering kena sawan.


2 orang anak yang lain telah berumahtangga yang mana seorang banyak berhutang dengan along dan seorang lagi susah untuk balik ke kampung melawat ibunya kerana dek ke egowan si suami yang tidak mengizinkan pulang melawat ibunya. Kehidupan ibu tua itu berakhir dengan meninggal dunia diatas kubur anak sendiri sewaktu melawat kubur anaknya yang mati kemalangan.


Moral dari cerita tu.. kepada yang masih ada ibu bapa.. sesebuk mana sekali pon korang luangkan sedikit masa untuk menjenguk ibu bapa korang dikampung. Jangan bila mereka dah tiada baru nak menangis darah.. semuanya dah terlewat.


Kepada yang tengok drama tu tadi renung-renungkanlah dan jadikan ia sebagai pengajaran..

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

6 ulasan:

  1. wah bestnye tp rugi xleh tgok.. tak de tv sini..

    BalasPadam
  2. Aku dah hilang salah seorang dari mereka, jadi sapa yang ada dua-dua lagi jagalah, appreciate lah diorang sebelum menyesal cam aku.

    BalasPadam
  3. yeaahhh.... sentiasa cuba beri kasih sayang dan kegembiraan kepada ibubapa kita...

    BalasPadam
  4. @suffer8zine : betul tu..jgn derhaka dekat mak @ ayah

    @Tok Esah : alahai ciannya.. nak tolong pon tak boleh.. aku tv pon 1 je dekat umah..hehehe

    @hamzah ian : jgn derhaka

    @Izzat Aziz : sabar lah ye.. moga mereka ditempatkan dlm golongan orang yang beriman

    @hazman aka species1980 : betul tu.. setuju 500%.. syg mak aku..

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..