Kelebihan Google Translate

11/09/2010 01:26:00 PTG , , , 11 Comments


Salam,

Petang ni aku nak kongsi dekat korang semua bagaimana untuk menterjemah sesuatu bahasa yang anda tidak mahir untuk memahaminya. Sebagai contoh karangan dalam bahasa inggeris dapat diterjemah dalam bahasa melayu tidak sampai 5 minit pon.

Bagaimana aku melakukannya?

Buat masa sekarang ni, google telah menghasilkan satu aplikasi berasaskan web dengan membolehkan kita menterjemah pelbagai bahasa dengan cepat dah mudah. Hanya copy paste @ taip sahaja di ruang yang disediakan dengan sepantas kilat terjemahan diberikan di side bersebelahan.


Aplikasi yang dinamakan dengan Google Translate sangat mudah dan senang bagi yang kurang mahir dalam memahami bahasa inggeris.

Walaupun terjemahan bukan 100% dalam ayat yang tersusun, tetapi sekurang-kurangnya kita mampu memahami mesej yang hendak disampaikan kepada kita.. Bagi yang ingin mencuba boleh masuk ke link Google Translate ni.

online counter

Tagged as : Apakah kelebihan menggunakan Google Translate
--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

11 ulasan:

  1. i slalu guna ni masa buat asgment..senang cepat n agak tepat la..walaupun kna edit skit2..

    BalasPadam
  2. salam...
    walau pun guna google translate nie.. kena edit jugak peh tuh..
    sebab bahasa yg digunakan ditukar sebijik sebijik english malay...
    so boleh bayangkan lah bahasa yg agak tunggang langgang disitu... heehehe

    BalasPadam
  3. aku pun guna jugak google translate nie terutama nak translate kat kandungan produk aku di web jualan aku ke bahasa Malaysia, tapi jadi bahasa iindonesia la plak..ahaks... nak wat camna nampak gayanya kena buat ubah seuai la nanti..

    http://www.powerbro.com

    BalasPadam
  4. aritu try gak translate ntah apa jadinya hahaha

    BalasPadam
  5. aritu try gak translate ntah apa jadinya hahaha

    BalasPadam
  6. bagus gak ne.. aie salu suh cikgudahlia dok translate.. pasne leh gune google ne haa..tq yer

    BalasPadam
  7. google translate nih kalau Malay to English kira boleh diterima lagi walaupun grammar dia hancur

    Tapi kalau English to Malay.. berterabur terjemahannye....

    BalasPadam
  8. yang kelakarnya along tokey cd pun guna google translate ni untuk translate subtitle....nak faham cita yang seram pun kengkadang dah jadi cita kelakar sebab subtitle straight sangat hahaha

    BalasPadam
  9. benda ni sebenarnya dah lama.. tapi aku baru je tahu beberapa minggu yang lepas.. itu pon sebab gara-gara nak translate assignment wife aku.. rupa2nya ada benda berfaedah dekat internet ni kita terlepas pandang.. tu yang aku share dekat korang semua

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..