Hati-hati Dengan Barangan Ini

6/29/2010 08:56:00 PG , 18 Comments

Astaghfarlah kita banyak2. Entah berapa kilo dan benda2 ni espsecially buah Lychee tu yg dah kita telan dgn begitu lazat.Tau-tau adalak campur benda2 haramtu..

Tak tau nak makan apa dah. macam2 lani..makan biscuti ada melamine.. makan buah2 dlm tin ada extract khinzirlah.

Apapun kita hati2lah jgn beli dan suapkan ke mulut kita dan anak2.




KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR.

JAKIM telah menghantar
surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include :
Canned Meat
Canned Seafood
Canned Fruits
Canned Vegetables
Seasonings
di atas adalah barang2 keluaran narcissus.

Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam yg lain.untuk mendapat kesahihan tentang hal ini sila lawati
website


http://www.halaljakim.gov.my/

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

18 ulasan:

  1. Rasanya laici tin kuning tu biasa sgt orang jual kat pasar malam... abeslah, tetiba rasa loya

    BalasPadam
  2. omg. seriously? thanks for sharing. glad mami didnt buy the canned lychee yesterday

    BalasPadam
  3. laaaaaa... T___T saya suke giler minum air laici..

    BalasPadam
  4. buat mcm abg eq....
    product yg dr china mmg selalu was2...so jgn beli...
    laici tu mana ada tanda halal rasanya..

    BalasPadam
  5. erkk! tak nak beli lychee tu lagi!

    BalasPadam
  6. kena tengok tanda halal betul2...jgn maen beli je... kena tengok gak...kalau dah banyak tulisan cina tu baik jgn beli terus..

    BalasPadam
  7. Salam...

    adesss...tetiba rase nk muntah lak..
    mmg suke sgt beli laici tin tu nak2 bulan pose...klu order kat kdai mkn pun dorg guna laici tin yg jenis tu gak kan...eeeeuuuuu...

    thanks 4 sharing..

    BalasPadam
  8. Tak halal, tapi knapa masih ada di jual di pasaraya yer...hhmmmm...

    BalasPadam
  9. waaa, oh tidak. thanks sbb bgtau

    BalasPadam
  10. fuhh nsb baik i kurang makan makanan dlm tin ni ! tk pernah lg terbeli yg ni. tkpe i try berhati2 lps ni ! takut weh !

    BalasPadam
  11. tol ke tuh,,,ad lg satu tin kat uma,,,,

    BalasPadam
  12. Pastikan tidak membeli "Lychee NARCISSUS" yang didalam tin kerana mengandungi lemak babi.. pastikan tengok tanda halal baru beli.. kalau ragu2 jangan beli.. lagi2 nak puasa ni ramai yang suka lychee..

    BalasPadam
  13. AAARRRGGHH!H!!!cilakak!!baru pas makan!

    BalasPadam
  14. Barangan Narcissus yang dipasarkan di Malaysia telah diimport oleh sebuah syarikat pengedar di Seri Kembangan. Pengedar ini menjelaskan bahawa produk diatas jenama Narcissus untuk laici, longan dan mushroom dalam tin telah mendapat pengesahan halal dari badan islam di Fujian iaitu Fujian Islamic Association yang beralamat di The Mosque Quanzhou City Fujian Province. Sehingga kini badan islam ini belum tersenarai sebagai badan islam yang telah dilantik oleh JAKIM. Pihak pengedar telah menunjukkan salinan sijil halal yang dikeluarkan oleh badan islam tersebut dan menjelaskan bahawa kilang yang mengeluarkan produk makanan dalam tin untuk mushroom, longan dan laici adalah berasingan dari kilang yang mengeluar dan memproses produk berasaskan daging (babi). Sehingga kini JAKIM memang tidak memberi pengesahan halal ke atas produk ini kerana ia adalah produk import dan pengesahan halal produk import adalah dilakukan oleh badan islam di negara asal produk itu dibuat. Persoalannya sekarang ialah pengesahan halal produk ini telah diberikan oleh sebuah badan islam yang tidak berdaftar dengan JAKIM, maka JAKIM tidak dapat memastikan adakah pengesahan halal yang diberikan oleh badan islam ini adalah menepati standard yang dikehendaki oleh JAKIM. Persoalan ini tidak dapat dijawab oleh pihak pengedar di Malaysia kerana mereka hanya mendapat salinan sijil halal tersebut dari rakan pengedar mereka di China bukannya terus dari kilang pengeluar. Sungguhpun penjelasan ini tidak dapat memberi kepastian sepenuhnya mengenai kehalalan produk Narcissus tetapi diharapkan telah dapat menjawab sedikit persoalan dan keraguan terhadap barangan Narcissus. nn

    BalasPadam
  15. mgkn utk elakkan keraguan boleh stay dulu dr makan bende2 ni...

    BalasPadam
  16. ermm ada direct link ke website Jakim about this articel... kalau ada direct link lagi senang nak rujuk kan :)

    BalasPadam
  17. takpe aku baru je email ke pihak jakim..kita tunggu sama2 apa dia orang kata.. kalau dia kata boleh makan kita beli selori makan.. kalau jakim kata takda kepastian.. terserah pada korang yang nak makan .. tapi kalau ragu2 baik jgn makan yang agama islam.. itu pandangan saya

    BalasPadam
  18. Salam ziarah,
    Tak suka beli makanan tin.

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..