Dimana letaknya keburukan shout box

5/08/2010 11:40:00 PG , 9 Comments

Di hari sabtu yang mulia ini aku nak berikan sedikit pandangan peribadi aku terhadap winget yang sangat popular dikalangan blogger2 dekat luar sana buat masa sekarang ni.

Widget yang aku maksudkan adalah shout box @ tempat korang chatting sesama blogger. Sejak kebelakangan ini apa yang aku tengok tren shout box ni menjadi2 dikalangan blogger. Rata2 kebanyakkan blogger luar sana semua memasang winget shout box ni.




Apa yang aku nak kata rata pengguna blog suka widget ni dan tak kurang juga yang tak suka pasang winget ni dalam blog dia orang.

Dari apa yang aku tengok aku cuma nak cerita keburukan winget ni. sebab takda sapa yang nak buat entri pasal keburukan winget ni. So aku yang akan kata ada keburukan dia.. Kebaikan dia tak payahlah aku cerita sebab semua tahu kebaikkan dia.

3 keburukan yang aku nampak pada shout box ni bila d salah gunakan.

1. Kerana shout box ni semua pengunjung yang masuk dalam blog seseorang tu takkan baca entri yang korang buat, sebab apa? sebab semua yang masuk dalam blog hanya nak tinggalkan jejak contoh : blogwalking, i follow u, i klik u u klik me, visit my blog dan macam2 lagi.

2. Rata2 pengunjung yang masukkan comment dalam shout box tu pulak nak harapkan korang masuk ke blog dia untuk dapatkan trafik yang tinggi macam gunung.

3. Blogger dah tak iklas dalam buat entri sbb semua mengejar trafik untuk dapatkan income dari pihak pengiklan.


Kalau korang perasan cuba masuk ke dalam blog popular dekat malaysia ni Redmummy.com ada tak shout box dia? memang takdakan, tapi still dapat pengunjung beribu2 sehari sebab apa, sebab entri dia ada isi dan infomasi. seronok nak dibaca dan semua pengunjung ternanti2 entri baru yang nak dia buat.

seorang lagi contoh blogger yang aku kira blogger contoh adalah Sdr. BEN ASHAARI (BENASHARI.com) dia pon takda guna shout box ni, tapi pengunjung beribu2 juga dan permintaan dari blogger untuk diterjah sangat2 tinggi.

sebenarnya ramai lagi blogger2 contoh yang aku tengok berjaya up trafik tanpa guna shout box ni.. semua kerana niat dia orang berblog sebab ikhlas dan bukan semata2 mengejar keuntungan dan pendapatan semata2.

Tak salah kalau korang nak guna winget tu, sbb aku pon masih guna juga. cuma gunakanlah winget tu untuk menarik pengunjung baca entri korang dan bukan guna winget tu untuk tarik trafik semata2. kalau ramai pengunjung suka apa yang korang tulis maka secara automatik ia menyumbang trafik juga.

Maafkan aku kalau ada yang tak suka dengan statement aku dekat atas tu, tapi cuba fikirkan betul2, betul tak apa yang aku cakap dekat atas tu. kalau korang tak setuju korang tutup je blog aku n jangan baca. kalau korang ada pandangan tersendiri korang tinggalkan dalam komen supaya kita dapat kongsi maklumat sesama.

P/S: semua perkara yang kita buat perlu ada keikhlasan dan kejujuran.

Myvitrd

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

9 ulasan:

  1. yup2
    ada betulnya juga..
    lgpun kdgw2 ada yg masuk blog, tp x baca entry..
    huhuhuh..

    pastuh main folo u folo me back lah..

    BalasPadam
  2. alhamdulillah doa2 moga x termasuk dalam golongan sebegitu...keseronokan berblog bg saya terletak pada menulis itu sendiri....mengutarakan pandangan dan pandangan dari sudut perspektif kita sebagai salah seorang ahli masyarakat tentang sesuatu isu....

    BalasPadam
  3. ada betulnya juga....
    kadang2 terpikir juga nak buang shoutmixni..
    hehehe

    BalasPadam
  4. kekadang deorang mengambil kesempatan dgn adanya shoutbox tu, Tapi fungsu=i shoutbox nie mmg bagus. Cara gunakan jer yang buat jadi kurang bagus.

    BalasPadam
  5. betul..tu..tq datng komen n bagi pandangan positif..yang penting..gunakan cara yang bijak shout box tu..

    BalasPadam
  6. betol2...xsuke la cam tu..at least baca la entry kan pas tu komen2 la sket..huhu

    BalasPadam
  7. ape yg awk kate tu mmg betul. tpi ddy suke sebab kadang2 ade blog baru yg ddy x penah tgk sebelum nie ddy jmpe. ddy suke berkawan dgn org melalui blog. bertukar2 pendapat. yg ddy x ske tu org yg promote die pnye nuffnang.

    BalasPadam
  8. salam..alahai aper nk pening2..setiap perkara dalam dunia ni ada baik & buruk..negatif&positif..untung&rugi..macam macam lg ler..cuma kita berharap yang baik dapat melebihi yang buruk..mustahil kita dapat 100% baik..perfect tuu..fikir fikirkan.tq

    BalasPadam

Jangan segan-segan bagi komen ye..